Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г.

...
Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г.
Коментари Харесай

Опасност: Ледници на 500 години в Пирин са пред изчезване заради глобалното затопляне

Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 година Това съобщи доцент Емил Гачев от Националния институт по геофизика, геодезия и география (ИГГГ) към Българска академия на науките.

Изводите са на база резултати от теренно изследване в планината.  

В Пирин има два микроледника в най-високата мраморна част на планината - g, който се намира в циркуса Големия Казан под връх Вихрен, и Бански суходол, ситуиран под северната стена на карстовия борд Кончето.

Двата ледника съществуват от най-малко 500 години, демонстрират проучвания. По думите на доцент Гачев най-голямата им полезност е, че независимо и тъкмо регистрират климатичните промени.

" Последните 150 години са интервал на непрекъснато климатично стопляне. Причината е повишение на слънчевата интензивност след дребната ледникова ера, което съответствува и с индустриалната гражданска война “, добави експертът, представен от Българска телеграфна агенция. 

От 7-8 години следим безснежни зими.  Дефицитът през декември и януари от елементи се компенсира от обилни превалявания през март и април, които водят до струпване на лавинен сняг. Това обаче въздейства върху положението на микроледниците.

" Наблюдава се деградация на дребните ледници в снежници и ледени преспи. В Пирин тази деградация в интервала след 2018 година визира по-силно микроледника Бански суходол. Той не демонстрира интензивност и се трансформира в ледена преспа “, изясни доцент Гачев. 

Бански суходол се намира съвсем на 2700 м височина. Благодарение на по-ниските температури, той съумява да се запази. При него лавиносборът е до 4 пъти по-малък, спрямо този на Снежника и по тази причина интензивните превалявания през май-юни стопяват снежната завивка и го оголват през юли. 

Лавинната активност е по-значима за Снежника заради фуниевидната форма на ската. Там се концентрира сняг 20 пъти по-голям от площта на микроледника. Това защищава микроледника от резултата на високите летни температури през първата половина на лятото, поясни специалистът Емил Ганчев.

На Балканския полуостров микроледници се срещат в три от високите планини - Дурмитор (в Черна гора), Проклетия (в Албания) и Пирин (в България).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР